BMR - bazální metabolismus

25.02.2009 16:52

 Určit svůj BMI asi zvládnete, ale umíte si vypočítat množství kalorií, které vaše tělo denně beze zbytku spotřebuje?

Základem pro výpočet je určení hodnoty bazálního metabolismu. Víte, co to je?

Bazální metabolická úroveň (BMR) - základní přeměna látková vám napoví, jaký je energetický nárok vašeho těla v klidovém režimu, tedy při spánku za úplného tělesného i duševního klidu. Bazální metabolismus spotřebovává nezbytnou dávku energie k zachování základních životních funkcí - např. dýchání, trávení apod.

Muži spalují rychleji?

Velmi orientační, ale bohužel dosti rozšířené, je tvrzení, že u mužů se klidová energetická potřeba pohybuje okolo 1700 kcal (7140 kJ) za 24 hodin a u žen pak 1500 kcal (6300 kJ). Přesnější hodnoty našich bazálních hodnot si můžeme poměrně jednoduše vypočítat.

MUŽI: hmotnost v kg x 21,6 (výsledek vyjde v kcal)

ŽENY: hmotnost v kg x 19,2 (výsledek vyjde v kcal)

(Příklad: žena 51kg x 19,2 = 979,2 kcal, tj. 4112,64 Kj)

Znalost BMR však nestačí, je potřeba zohlednit i další aktivity!

Jenže nikdo z nás se v průběhu pracovního týdne nepovaluje slastně na divanu oblažován sladkými sny. Proto je nutné hodnotu BMR ještě vynásobit indexem tělesné a duševní aktivity. Život samozřejmě není matematika, takže počítejte s tím, že i celkový výsledek následující jednoduché matematické úlohy není stoprocentně přesný. Než se pustíte do násobení, určete si váš index tělesné aktivity.

Index tělesné aktivity

1,40 - Jste typický kancelářský tvor. Sedíte v práci, sedíte po cestě do ní i z ní, sedíte doma u televize. Sport vám nic neříká.

1,70 - Sice toho dost nasedíte, ale na druhou stranu se snažíte několikrát týdně si zacvičit, zaběhat, zaplavat a zajezdit na kole. Víkendy většinou trávíte spíše aktivním odpočinkem.

2,00 - Jste stále v pohybu, v zaměstnání, doma a k tomu si ještě rádi zajdete několikrát týdně protáhnout tělo.

BMR x INDEX TĚLESNÉ AKTIVITY = DENNÍ KALORICKÁ SPOTŘEBA.

Vezmeme-li si údaje z našeho počátečního výpočtu, kdy jsme zjišťovali BMR ženy se sympatickou tělesnou hmotností 51kg a vynásobíme-li BMR indexem aktivity 1,70 (slečna má sedavé zaměstnání, ale pravidelně sportuje) , vyjde nám, že naše křehotinka má denní kalorickou potřebu někde okolo 1667,60 kcal, tedy 6991 Kj.

979,2 kcal x 1,7 = 1667,60 kcal

(1667,60 kcal x 4,2 = 6991 Kj)

Jaké faktory ovlivňují bazální metabolismus?

Jak jsme již výše uvedli, celý výpočet je samozřejmě přibližný, neboť BMR neovlivňuje jen hmotnost a životní styl, ale například i věk (s věkem BMR klesá), těhotenství a laktace (stoupá), podíl svalové hmoty (čím víc tím lépe) a mnoho dalších faktorů.

Své BMR si můžete lehce vypočítat ZDE

Pozn.: Výpočty jsou pouze ORIENTAČNÍ, každý metabolismus funguje trochu jinak (aneb Každý jsme originál, ale zrovna nám to povídat nemusí ;o) ). Neberte jej proto za bernou minci, ale spíše za doporučení. Záleží pak jen na vás, zda vám takový způsob stravování bude či nebude vyhovovat.