ZLOMENINY - PRVNÍ POMOC

08.02.2010 15:33

Zcela upřímně - zabývaní se zlomeninami pro vás nebude lehké. Nic netíží rodičovské srdce víc, než být opakovaně svědkem toho, jak vaše dítě zažívá bolestivou zlomeninu. Snažte se však i přes to zůstat v klidu a především dbejte na pohodlí vašeho dítěte, jak nejlépe to půjde.

Jak má člověk vědět, kdy má dítě s OI zlomeninu?
Existují různé druhy zlomenin, některé jsou velmi bolestivé, zatímco jiné jsou snesitelnější. 
Ve většině případů zlomeniny začne vaše dítě křičet, náhle a nahlas. Někdy můžete sami slyšet prasknutí kosti. První známkou může také být, že dítě končetinou přestane pohybovat
U některých zlomenin si možná všimnete otoku nebo podlitiny v postižené oblasti nebo tepla z kůže kolem. 

Jak postupovat při fraktuře

1. Za prvé - nikoho neobviňovat! Vašeho manžela nebo manželku, toho, kdo byl s dítětem, když došlo ke zlomenině, vůbec pak ne vaše dítě. Čím dříve se naučíte brát zlomeniny jako součást vašeho dítěte a ne jako největší světovou krizi, tím lépe vám všem bude. Ke zlomeninám dojde, bez ohledu na to jak jste opatrní. Často budete šokováni, že se kost nezlomí, když jste si mysleli, že je zlomenina nevyhnutelná a opačně - někdy ji může způsobit běžně vykonávaný a ovládaný pohyb či nulová síla. Každý dospělý, který žije život s OI vám však řekne, že je mnohem lepší žít svůj život naplno, i s riziky a možná utrpět některé zlomeniny, než existovat v čalouněném světě, v němž se za každou cenu snaží zlomeninám zabránit.

Pokud máte podezření na zlomeninu, nejdříve se pokuste své dítě uklidnit. Když se pláč zastaví, velmi pomalu a opatrně se zkuste jemně dotýkat nebo skoro zvedat jednotlivé končetiny. Obvykle můžete určit lom docela přesně. Když pozvednete končetinu nebo se dotknete místa zlomeniny, dokonce třeba velmi mírně, vaše dítě ucukne nebo začne křičet. To vám pomůže určit, kde došlo k lomu. 

2. Můžete-li - podejte dítěti lék na bolest!! (opravdu to udělejte, na pohotovosti žádný nedostanete) a vyčkejte cca 20-30 minut.

3. Pak buďte zvláště opatrní a snažte se znehybnit kost co možná nejvíce – provizorní dlahou ze složeného kartonu, vaty a obvazu, šátkového závěsu případně končetinu obalte do ručníku.

Dlahu můžete vyrobit takto:
Femur (stehenní kost): Existují dva způsoby, u nichž mají rodiče zjištěno, že jsou účinné:
1. Zlomená noha může být často chráněna (zejména na spaní) prostě složeným ručníkem mezi nohami dítěte a obě nohy jsou spolu obaleny pružnou bandáží.
2. Uřežte kus kartonu, který je tak dlouhý, jako dětská nohaod kotníku nad koleno (nebo od kyčle až ke kotníku). Ohněte ji, aby tvořila křivku kolem nohy a podporovala zlomenou kost. Vypodložte karton měkkou látkou nebo vatou, kterou omotáte látkovým obvazem. Elastickým obvazem poté zafixujete dětskou nohu. To nejsnáze provedou dva lidé, jeden drží nohu a jeden ovazuje. Nechte koukat prsty a často kontrolujte barevné změny, které mohou ukazovat na nedostatek oběhu. Také dávejte pozor na všechny otoky. Hluboká růžová, červená nebo modrá barva označuje, že je dlaha příliš těsná a musí být upravena.
Humerus (pažní kost): Paže by měla být v šátkovém závěsu opřena o tělo, podložena nejlépe vatou nebo bavlněnou látkou a přes hrudník se natáhne elastický obvaz (pruban)
Radius a ulna (dolní paže): Podložka z malého ručníku - zabalte ho kolem paže a zajistěte bandáží, případně stejná dlaha jako u zlomenin nohy.

Dr. Esposito z Kanadské OI kliniky demonstruje postup akutní provizorní imobilizace nohy a ruky za použití elastického obvazu a lehké tvarovatelné dlahy Scootcast - v ČR k zakoupení zde

Home Splinting from Wayne Westbrook on Vimeo.

4. Potom opatrně dopravte vaše dítě k lékaři. Pokud je pohyb pro vaše dítě velmi bolestivý, zvažte navržení nosítek z kusu překližky, složené peřiny či polštáře. Jeďte pomalu, aby se zabránilo velkým otřesům či prudkému zatáčení.

U lékaře

Po příjezdu k lékaři půjdete nejprve s dítětem na rentgen. Často byste měli trvat na tom, že budete pomáhat v rentgenové místnosti. Víte lépe než kdokoli jiný, jak zvládnout své dítě. Někteří technici plně nerozumí, OI, a může být nezbytné je diplomaticky poučovat nebo manipulovat se svým dítětem sám. Nezapomeňte však požádat o zástěru pro sebe a také štít reprodukčních orgánů pro vaše dítě.
Někdy se může stát, že rentgen zpočátku zlomeninu neodhalí. Jednejte však raději tak, jako by ke zlomenině došlo.

 

BREAK BOX

Rodičům dětí především s těžším postižením se osvědčilo vytvoření tzv. "Break boxu" - takové lékárničky první pomoci při zlomeninách.

Jako běžnou lékárničku první pomoci ji mají doma na místě, o kterém všichni členové domácnosti ví. Může ji mít případně také dítě ve školce, ve škole, u babičky, na chatě apd.

OBSAH ke stažení zde