Vápník a vitamín D

25.02.2009 16:12

Pro osoby s OI je důležitý je zejména dostatečný přísun vápníku. 
Ten lze získat například z:

  • mléka
  • mléčných výrobků
  • sardinek
  • brokolice
  • fíků
  • kapusty
  • květáku
  • mandlí
  • lískových oříšků
  • para ořechů
  • slunečnicových semínek
  • vajec
  • sezamu
  • máku
  • mléčné čokolády
  • kakaa

Přehled obsahu vápníku v potravinách:

Doporučená denní dávka vápníku je 1 200 mg

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16
Angrešt 29
Artyčok 53
Avokádo 10
Banán 9
Banán sušený 32
Borůvky 10
Bramborová mouka 20
Bramborové lupínky 37
Brambory syrové 6
Brokolice 105
Broskve 8
Brusinky 14
Burské ořechy nepražené 60
Burské ořechy solené pražené 52
Celer 68
Cibule 31
Citron 11
Coca cola 4
Cuketa 30
Cukrová kukuřice 2
Čekanka 26
Čočka 59
Černý kořen 53
Červená řepa 29
Červené zelí 35
Česnek 38
Čínské zelí 40
Čokoláda bílá 187
Čokoláda hořká 38
Čokoláda mléčná 103
Čokoládové bonbony plněné 92
Datle 38
Datle sušené 63
Droždí 25
Dýně 20
Džem - průměrné hodnoty 10
Džus grapefruitový 100% 14
Džus hroznový 100% 19
Džus jablečný 100% 7
Džus pomerančový 100% 10
Džus rajčatový 100% 10
Endivie (štěrbák) 54
Fazolky zelené 57
Fenykl 109
Fíky čerstvé 54
Fíky sušené 193
Grapefruit 18
Hlávkový salát 20
Hořčice plnotučná 130
Houby sušené 70
Houby syrové 7
Housky,veky 21
Hrách 57
Hrášek zelený 24
Hroznové víno 18
Hrušky 10
Husa 10
Chléb pšenično-žitný 20
Chřest 26
Jablko nelupané 7
Jablko sušené 30
Jahody 26
Játra - průměr 12
Jogurt bílý 180
Kachna 14
Kakao - prášek 136
Kapr 10
Kapusta 115
Karamely míchané 95
Kaštany jedlé 46
Kedlubna 68
Kefír 120
Kiwi oloupané 38
Klobásy vinné 16
Knäcke Brot 64
Kokos strouhaný 23
Krupice pšeničná 23
Kukuřice pražená přírodní 10
Kukuřičné lupínky 68
Kuře 12
Květák 205
Ledvinky 10
Lilek 13
Mák 1400
Maliny 40
Mandarinky 12
Mandle - jádra 240
Mango 12
Potravina 100g Ca (mg)
Máslo 15
Máslo z burských ořechů 37
Maso hovězí 8
Maso telecí - kýta 10
Maso vepřové - bůček 6
Maso vepřové libové 24
Med včelí 5
Meloun cukrový 6
Meloun vodní 11
Meruňky 16
Meruňky sušené 82
Mléko polotučné - 2 % tuku 112
Mouka pšeničná hladká 25
Mouka pšeničná hrubá 23
Mrkev 39
Nektarinky 4
Okurky kyselé 14
Okurky salátové 10
Olivy 61
Oplatky s náplní 13
Ořechy kešu - jádra 35
Ořechy lískové - jádra 140
Ořechy Macadamia 47
Ořechy míchané - jádra 78
Ořechy para - jádra 170
Ořechy pekanové 61
Ořechy piniové 11
Ořechy pistáciové neloupané 61
Ořechy vlašské - jádra 94
Ostružiny 44
Ovesné vločky 56
Papriky zelené 6
Párky 42
Paštika 14
Petržel 89
Piškoty dětské 36
Pomeranče 42
Pór 80
Rajčata 13
Rajčatový protlak 51
Rozinky 80
Rybí filé 25
Rybíz černý 46
Rybíz červený 29
Ryngle 13
Rýže 24
Ředkvičky 37
Řepa červená 27
Salám šunkový 12
Salám uherský 31
Salám Vysočina 16
Salám hlávkový 22
Sardinky v oleji 354
Semena sezamu 670
Semena slunečnice 110
Smetana 12 % tuku 106
Strouhanka 26
Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690
Sýr Ementál 887
Sýr Hermelín, Enciál 157
Sýr Lučina 285
Sýr Niva 634
Sýr tavený 420
Sýr tavený smetanový 585
Sýr žervé 322
Šlehačka 33 % tuku 80
Špenát 81
Šunka 10
Švestky 14
Švestky sušené 71
Těstoviny 25
Tlačenka světlá 77
Tresčí játra 36
Třešně 17
Turecký med 23
Tvaroh měkký netučný 101
Tvaroh měkký tučný 366
Tvaroh na strouhání 152
Tyčinka Mars Bar 160
Tyčinka Twix 110
Vánočka 19
Vejce (100g = 2 ks) 60
Vejce - bílek (1ks = 30g) 20
Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140
Višně 8
Zelenina do polévky 63
Zelí bíle 46
Zmrzlina mléčná 57
Zmrzlina ovocná 3

Samotný vápník ale nestačí! - vždy je třeba doplnit jej vitaminem D

Doporučená denní dávka vitaminu D je 800–1 200 IU

Přehled vit. D v potravinách:

Potravina 100g Vitamin D (IU)
Ryby a plody moře
 
Kreveta 20
Losos 480
Makrela 120
Platýz 120
Pstruh mořský 440
Sardinka 400
Sardinky v oleji 200
Sardinky v tomatu 320
Sleď nakládaný 640
Sleď 920
Sumec 20
Šproty 520
Štika 40
Treska 40
Tuňák 240
Tuňák v oleji 120
Úhoř 1600
Ústřice 80
Uzený losos 200
Mléko a mléčné výrobky
 
Ementál 45% 120
Gouda 40
Hermelín 12
Jogurt bílý 3,5% 2,4
Máslo 40
Mléko plnotučné 0,8
Parmezán 24
Šlehačka 40
Tvaroh tučný 8
Pšenice 2760

Jak sestavit jídelníček?

  • Dbejte na pravidelné zařazování potravin s vysokým obsahem vápníku (denně přibližně 1000–1200 mg)
  • Jezte sýry, nikoli však tavené. Obsahují tavicí soli, které naopak odvápňují!!
    (Pozor!: tavící soli se vyskytují ve všech tavených výrobcích a také v uzeninách!!)
  • Silně odvápňuje také kyselina citronová! Je tedy vhodné hlídat množství potravin, v nichž se vyskytuje, nekonzumovat např. sycené ochucené vody apd.
  • Vyvarujte se konzumace většího množství alkoholu.
  • Vyhněte se nápojům a výrobkům s obsahem kofeinu (kolové nápoje, káva, energetické nápoje a pastilky s obsahem kofeinu).
  • Nejezte větší množství celozrnného pečiva a vlákniny současně se zdrojem vápníku.
  • Večer se snažte jíst stravu s vyšším obsahem vápníku (nejlépe se vstřebává v noci)

Zdroj: www.osteoporoza.cz
Na tomto webu naleznete také Recepty a příklady jídelníčků, které nejvíce pomáhají kostem.