Třešně ulevují od bolestí! A mají hodně vápníku

03.11.2009 14:29

 

Třešně a višně - toto ovoce obsahuje velké množství jódu, je proto vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře, dále mají 80% vody, vitamin C, E a B, karoten, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek, třísloviny. Višně jsou spíše zdrojem minerálních látek a mají vliv na snižování horečky, posilování kapilár, jsou dobré proti zánětům. Třešně a višně mají mnoho vápníku pro kosti a zuby a pro správnou funkci nervů, železa pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který podporuje vylučování vody z těla. Třešně jsou ideálním ovocem proti zánětům, parodontóze a artritidě, ale i dalším potížím!

Podle nové americké studie plody také obsahují látky, které zmírňují bolest vznikající po velké únavě či při namožení svalů.

Odborníci z Oregonu zjistili, že třešňový džus může být dobrou prevencí bolestivosti svalů po náročném aerobním výkonu jakým je maratón či jiný dlouhý závod, pokud je tento džus popíjen v předstihu několika dní dvakrát za čtyřiadvacet hodin.

Na stupnici bolestivosti od jedné do desíti pak ti sportovci, kteří před svým závodem či náročným tréninkem popíjeli třešňový džus, uváděli v průměru o dva stupně menší svalovou bolest. Zatím není jasné, jak přesně třešně působí, je ale zřejmé, že obsahují látky působící jako prevence zánětů ve svalovině.

„U většiny běžců léčba po závodech sestává z odpočinku, chlazení svalů ledem, stažení svalů a zvedání a také užívání nesteroidních protizánětlivých léků (paracetamol, ibuprofen či kyselina acetylsalicylová). Jenže nesteroidní protizánětlivé léky mohou mít vážné vedlejší účinky, a těm se lze vyhnout třeba právě konzumací třešňového džusu, který může sám o sobě záněty ve svalech snižovat,“ tvrdí Kerry Kuehl z Oregon University v Portlandu.

Zdroje: www.zeny.cz/magazin a www.prozeny.blesk.cz

Pro nás s OI, zvlášť pak ty, které svaly, ochablé v důsledku omezené aktivity a deformací, zvlášť v zimě i po malé námaze bolí je to velký objev. Zavřete růžové brufeny zpátky do krabičky a vyměňte je za růžové třešně - v džusech, sladkých kompotech nebo třeba sušené. :o) Tělo bude mít radost a vy taky.