Pivo pomáhá proti lámavosti kostí, tvrdí vědci

01.09.2009 14:32

Češi jsou národem, kde křehkými kostmi trpí málokdo. Jsme totiž největšími konzumenty piva počítáno na hlavu. A podle nové rozsáhlé studie ze Španělska pravidelná konzumace piva posiluje kosti, a to především u žen.

Podle expertů z jižní Evropy pravidelná konzumace chmelového moku působí jako prevence osteoporózy.

Podle Španělů působí na kosti blahodárně křemík hojně zastoupený v pivě, tento minerál přitom zpomaluje ředění kostí a naopak podporuje formaci nové tkáně. Pivo je také bohaté na fytoestrogeny, které působí stejně jako ženské estrogeny. A ty jsou zodpovědné za zdraví ženských kostí, ale u pánů při nadměrné konzumaci piva působí ona nepříjemná mužská ňadra.

Ze závěrů španělské studie je zřejmé, že ženám prospívá i velmi mírná konzumace piva, malá sklenička piva denně souvisela s lepší kvalitou kostí, než byla ta u žen, jež nepily tento nápoj vůbec. Nadměrnou konzumaci nelze doporučit kvůli silně negativním účinkům alkoholu na lidský organismus.

„Křemík hraje hlavní roli při tvorbě kostí. Pivo je přitom známo jako nejdůležitější zdroj křemíku v jídelníčku západních lidí,“ vysvětlují autoři studie ze Španělska.