Lékaři v Přerově provedli unikátní zákrok, dívce s křehkými kostmi umožní chodit

24.08.2015 11:36

Stát na vlastních nohou. Pocit, který – brzy sedmiletá – Verunka ještě nezažila. Od narození trpí vzácnou a závažnou nemocí křehkých kostí. Po unikátní opěraci by se ale měla být Verunka brzy schopna postavit a žít jako každé dítě.

Rodina Hambálkova věří, že Verunka po operacích bude žít normální život
Rodina Hambálkova a operatér

Za svůj život již měla neuvěřitelných dvacet zlomenin dolních končetin, což se nestává ani profesionálním kaskadérům. „První byla ještě v porodnici, tři dny po narození. Během měření jí zlomili nožku," připomněla její maminka Iveta Hambálková.

Zákeřnost choroby tkví v tom, že kosti na dolních končetinách nezvládají tělesnou zátěž. Pacient nejen že nemůže chodit, ale kosti se navíc deformují a ohýbají.

„Kost má snahu růst, ale když vyroste, tak nevydrží zátěž a ohne. Nemoc Verunce ohnula holeň téměř do pravého úhlu a navíc ji to i velmi bolí," vysvětlil přerovský ortoped Karel Ročák, který byl hlavním mužem čtvrtečního rána.

Rodina Hambálkova z Valašského Meziříčí přiznala, že život s nemocí není lehký.

„Musíme ji neustále hlídat, aby se něco nestalo, když jdeme například do školky. Nejezdíme autobusem, někdo by se mohl náhodou opřít a nožku zlomil. Sebe člověk uhlídá, ale u dítěte je to problém," vysvětlil otec malé holčičky Jiří Hambálek.

Vyztužili kosti speciálním hřebem

Ve středu, den před operací, doktoři a rodiče na společném setkání přiblížili postup nápravy.

„Dutou kost na několika místech přeřízneme a jako korálky ji navlečeme na rovný hřeb, čímž ji zevnitř vyztužíme," uvedl Karel Ročák.

Teleskopický hřeb Fassier-Duval kost podrží a pojistí, aby dále rostla rovně. Jak Verunka poroste, tak se hřeb bude vysouvat a kost bude držet ve správné poloze. Použití hřebu se přitom několikrát uskutečnilo v zahraničí – pětkrát v Rakousku a v Polsku dokonce dvacetkrát.

„Nemají takové finanční bariéry jako u nás. Hřeb Fassier-Duval v České republice vůbec není k dostání, sehnali jsme jej v Evropě," vysvětlil profesor Jan Poul z brněnské fakultní nemocnice.

Na obtížném zákroku se podílelo deset členů lékařského personálu. Doktor Karel Ročák i profesor Jan Poul, který při operaci asistoval, jsou oba zkušenými ortopedy. Během operace dokázali průběžně popisovat její jednotlivé fáze a vysvětlovat postup aplikaci hřebu.

Operace dopadla na výbornou

Dvouapůlhodinová složitá operace dopadla v Přerově podle slov profesora Jana Poula na výbornou. „Karel Ročák je excelentní operatér, velmi zručný a trpělivý. Je to delikátní výkon," řekl na adresu kolegy.

Verunka je první pacientkou v České republice, která unikátní zákroky podstoupila. Ten první z nich se přitom konal již před několika týdny. „Operace stehenní kosti na levé straně proběhla v květnu, teď jsme dělali bérec na stejné straně," přiblížil Karel Ročák.

„Verunka si druhý den po první operaci už sama sedla, což dříve neexistovalo. Tahle metoda nám moc pomohla," potvrdil Jiří Hambálek. „Při každé změně počasí jí každá zlomenina strašně bolí, ale na místě, kde ji operovali, je to v pořádku," doplnil.

Bude moci i sportovat

Poslední zákrok, společná operace bérce i stehenní kosti na pravé straně, je v plánu v říjnu. Poté by Verunka měla čtyři měsíce počkat.

„Nepustíme ji hned do plné zátěže, chceme vyrobit podpůrné ortézy na nohy. S nimi se potom naučí stát, chodit a když uvidíme, že hřeby zvládají zatížení bez dodatečné pomoci, tak ji necháme sportovat, jezdit na kole. Bude si moct dělat co chce, jako každé jiné zdravé dítě," shodli se na Karel Orčák i Jan Poul.

V Česku tímto vzácným onemocněním trpí zhruba dvě desítky dětských pacientů. Vyskytuje se většinou ve dvou formách, v té závažnější se z velké části děti ani nenarodí a plod umírá během těhotenství.

„Při lehčí formě intelekt dítěte není postižený. Až na ty kosti, jsou to jinak normální děti," řekl Karel Ročák.

Operace za milion

Operace čtyř kostí vyjde zhruba na milion korun a celou částku uhradí zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna.

„Bez jejich podpory bychom si nákladný zákrok nemohli dovolit. Zkoušeli jsme i různá dobrovolná sdružení, uvažovali jsme o sbírce. Nakonec jsme se s Revírní bratrskou pokladnou dohodli," svěřil se šťastně Jiří Hambálek.

V případě uvedení hřebu Fassier-Duval na trh a souhlasu pojišťoven by do budoucna léčení pacientů se stejnou chorobou nemuselo být výjimkou. „Doufám, že Karel Ročák bude úspěšně léčit v následujících letech pacienty z celé republiky, a že budou léčeni mnohem dříve než třeba Verunka," dodal s optimismem na závěr profesor Jan Poul.

Autor: Iva Najďonovová
Zdroj: https://www.denik.cz/medicina/lekari-divce-s-krehkymi-kostmi-voperovali-do-nohy-specialni-hreb-20140703.html

Zdroj: https://www.denik.cz/medicina/lekari-divce-s-krehkymi-kostmi-voperovali-do-nohy-specialni-hreb-20140703.html

Zdroj: https://www.denik.cz/medicina/lekari-divce-s-krehkymi-kostmi-voperovali-do-nohy-specialni-hreb-20140703.html

Článek Přerovské nemocnice

https://www.nasagel.cz/z-nemocnic/nemocnice-prerov/1501-unikatni-hreby.html

Přerovští lékaři v listopadu 2014 dokončili sérii unikátních operací u sedmileté dívky s vrozenou vzácnou lámavostí kostí, kvůli které se ještě nikdy nepostavila na vlastní nohy. Do čtyř dlouhých kostí na obou nohách děvčeti voperovali speciální teleskopické hřeby a nohy tímto narovnali do normálního tvaru bez osových deformit. Děvčátko, u kterého byl tento hřeb vyvinutý v Kanadě použit nově v Česku, by se mělo během několika měsíců postavit na své nohy poprvé v životě. „Operace, které byly Verunce provedeny, jsou v Česku nové. Metodika, která byla použita, jí dává velkou naději, že se postaví v budoucnu na nohy, bude chodit. Dříve tyto metodiky nebyly používány nebo nefungovaly. Tento typ operace by měl být nadějí pro ostatní pacienty. Je to věc, kterou začínáme, má perspektivu a naději,“ řekl na tiskové konferenci po listopadové operaci primář ortopedie přerovské nemocnice MUDr. Pavel Přikryl, Ph.D. Ortopedi při operacích využili speciální teleskopický hřeb Fassier-Duval, který se dosud využívá jen v několika málo zemích světa, přičemž v České republice je jeho použití zcela nové. Teleskopický hřeb Fassier-Duval, který „roste“ v kosti společně s dítětem, dosud nebyl v České republice vůbec dostupný.

„O unikátním hřebu jsem se dozvěděl prostřednictvím pana profesora Poula, který poznatky o této novince přivezl ze zahraničí,“ uvedl MUDr. Karel Ročák z ortopedického oddělení, který s profesorem Poulem dlouhodobě spolupracuje v rámci centra dětské ortopedie Nemocnice Přerov. Unikátnost hřebu spočívá v jeho zavádění do kostí tak, aby nedošlo k jakémukoliv poškození kloubu a růstových zón dětské kosti. Teleskopické hřeby se dosud používaly pouze na dvou místech v České republice, a to v Přerově a v Praze. „Starší typy hřebů se zavádí do kosti obousměrně, z každého konce kosti. Jeden konec vždy proniká kloubem nebo několika klouby. Kdybychom použili tuto variantu u Verunky, vzniklo by velké riziko poškození kloubu a vniku bolestí,“ doplnil MUDr. Ročák s tím, že s novým hřebem jsou rizika podstatně menší. Zatímco levou nohu přerovští ortopedi operovali nadvakrát – v květnu a červenci, při další operaci v listopadu dívce s kostmi křehkými jako sklo vyztužili stehno i bérec najednou, čímž dívce ušetřili jeden pobyt v nemocnici a další anestezii a zotavování. „Díky předchozím zkušenostem jsme si mohli dovolit provést dvě operace během jednoho zákroku,“ vysvětlil MUDr. Karel Ročák.

Operace byly značně náročné pro riziko dalších zlomenin křehkých kostí. Mohlo také dojít k poškození nervů, cév, kloubů a hrozí dokonce až ztráta končetiny. Zavedené teleskopické hřeby jsou dobrou prevencí dalšího lámání kostí a udrží správné osové postavení končetin. Sedmiletá Veronika Hambálková se narodila se vzácným onemocněním – extrémní lomivostí kostí, kterým trpí v České republice zhruba padesát dětí. Kosti děvčátka zvládají jen velmi těžko jakékoliv statické zatížení, v důsledku čehož měla dívka obě nohy deformované a nemohPřerovští lékaři loni v listopadu dokončili sérii unikátních operací u sedmileté dívky s vrozenou vzácnou lámavostí kostí, kvůli které se ještě nikdy nepostavila na vlastní nohy. Do čtyř dlouhých kostí na obou nohách děvčeti voperovali speciální teleskopické hřeby a nohy tímto narovnali do normálního tvaru bez osových deformit. Děvčátko, u kterého byl tento hřeb vyvinutý v Kanadě použit nově v Česku, by se mělo během několika měsíců postavit na své nohy poprvé v životě. 

„Operace, které byly Verunce provedeny, jsou v Česku nové. Metodika, která byla použita, jí dává velkou naději, že se postaví v budoucnu na nohy, bude chodit. Dříve tyto metodiky nebyly používány nebo nefungovaly. Tento typ operace by měl být nadějí pro ostatní pacienty. Je to věc, kterou začínáme, má perspektivu a naději,“ řekl na tiskové konferenci po listopadové operaci primář ortopedie přerovské nemocnice MUDr. Pavel Přikryl, Ph.D. Ortopedi při operacích využili speciální teleskopický hřeb Fassier-Duval, který se dosud využívá jen v několika málo zemích světa, přičemž v České republice je jeho použití zcela nové. Teleskopický hřeb Fassier-Duval, který „roste“ v kosti společně s dítětem, dosud nebyl v České republice vůbec dostupný. „O unikátním hřebu jsem se dozvěděl prostřednictvím pana profesora Poula, který poznatky o této novince přivezl ze zahraničí,“ uvedl MUDr. Karel Ročák z ortopedického oddělení, který s profesorem Poulem dlouhodobě spolupracuje v rámci centra dětské ortopedie Nemocnice Přerov. 

malá Verunka s rodiči, primářem MUDr. Pavlem Přikrylem, Ph.D., a MUDr. Karlem Ročákem
MUDr. Karla Ročáka zpovídá televize
operace holčičky
primář MUDr. Pavel Přikryl, Ph.D., odpovídá médiím
 

Unikátnost hřebu spočívá v jeho zavádění do kostí tak, aby nedošlo k jakémukoliv poškození kloubu a růstových zón dětské kosti. Teleskopické hřeby se dosud používaly pouze na dvou místech v České republice, a to v Přerově a v Praze. „Starší typy hřebů se zavádí do kosti obousměrně, z každého konce kosti. Jeden konec vždy proniká kloubem nebo několika klouby. Kdybychom použili tuto variantu u Verunky, vzniklo by velké riziko poškození kloubu a vniku bolestí,“ doplnil MUDr. Ročák s tím, že s novým hřebem jsou rizika podstatně menší. Zatímco levou nohu přerovští ortopedi operovali nadvakrát – v květnu a červenci, při další operaci v listopadu dívce s kostmi křehkými jako sklo vyztužili stehno i bérec najednou, čímž dívce ušetřili jeden pobyt v nemocnici a další anestezii a zotavování. „Díky předchozím zkušenostem jsme si mohli dovolit provést dvě operace během jednoho zákroku,“ vysvětlil MUDr. Karel Ročák. Operace byly značně náročné pro riziko dalších zlomenin křehkých kostí. Mohlo také dojít k poškození nervů, cév, kloubů a hrozí dokonce až ztráta končetiny. 

Zavedené teleskopické hřeby jsou dobrou prevencí dalšího lámání kostí a udrží správné osové postavení končetin. Sedmiletá Veronika Hambálková se narodila se vzácným onemocněním – extrémní lomivostí kostí, kterým trpí v České republice zhruba padesát dětí. Kosti děvčátka zvládají jen velmi těžko jakékoliv statické zatížení, v důsledku čehož měla dívka obě nohy deformované a nemohlachodit. Navíc je extrémně náchylná ke zlomeninám, které si může způsobit například i sundáním ponožky. Celkem už dívka měla asi dvacet zlomenin. „Když jí jednou sundali sádru, kost se jí zlomila znovu. Je to nepředstavitelné. Kdo to nezažil, tak nepochopí. Nemůže chodit. Musíte jí vysvětlit, že ji nožky prozatím neudrží,“ prozradil tatínek holčičky. Pokud bude rekonvalescence probíhat bez komplikací, Veroniku už nečeká žádný další takto náročný výkon. Pouze bude pravidelně docházet na kontroly. Po propuštění do domácí péče prošlo děvčátko intenzivní rehabilitací k posílení svalů, aby mohlo postupně vstát na vlastní nohy. 

Při pozitivním vývoji ortopedi odhadují, že již na jaře 2015 by se malá pacientka mohla postavit. Kromě toho bude používat speciální ortézy, které jí při chůzi budou poskytovat další oporu. Poté se ve svých sedmi letech bude učit chodit. I nadále ale musí být opatrná, neboť riziko zlomeniny bude v jejím případě stále podstatně vyšší, než je tomu u zdravých lidí. „Kvůli tomu, že dosud nechodila, má slabé nohy. Je potřeba vycvičit svaly tak, aby ji dokázaly udržet ve stoje,“ doplnil Ročák. Spousta práce tak čeká především rodiče. Už po první operaci vidí velký pokrok. „Velký rozdíl je v tom, že jí ta noha přestala bolet. Předtím při každé změně počasí ji nožka strašně bolela. Od té doby jsme to už nezaznamenali. Uvidíme, za jak dlouho se postaví na své nožky,“ řekl tatínek s tím, že dívka má ve škole odklad a navštěvuje za pomoci asistentky mateřskou školu. Stejně jako Verunka má toto postižení v Česku přibližně padesát dětí. V přerovské nemocnici už se na stejný zákrok chystají další dvě děti – dívka ve stejném věku a tříletý chlapec, který za svůj život už musel léčit dokonce 49 zlomenin. Důležitá je ale ochota zdravotních pojišťoven zákroky a hřeby zaplatit. Kompletní náklady na hospitalizaci a operace se například u malé Verunky blíží milionu korun, což by si rodiče dovolit nemohli a běžné pojištění se na to nevztahuje.