Křehký umělec - Jon Wos

21.07.2009 16:45

"Přijetí mého postižení má hluboký vliv na mé umělecké dílo. Bez umění by můj život nebyl naplněný a naopak - bez toho,  jaký můj život je, by umění nemělo duši." - Jon Wos

Nechystejte si pro Jona Wosa žádné litující postoje. Přímo jeden z mnoha jeho autoportrétu nese název "Soucit stranou".


 

Narodil se v květnu 1981, v Lena, Wisc. Jonathan Wos začal život s 13 zlomeninami v důsledku osteogenesis imperfecta. Bylo mu předurčeno trávit velkou část svého dětství návštěvou lékařů a nemocnic a dlouhé měsíce ležet s celým tělěm v sádrách, aby srostly jeho zlomené kosti nebo se zhojily operace vyztužování dlouhých kostí dráty.

Aby zabavil svou mysl a ruce během dlouhé doby hospitalizace, obrátil se k umění. Ve 3 letech začal barevnými pastelkami, které mu přinášela jeho matka, kreslit obrázky a dělat další věci rukama.

Každé 3-4 měsíce cestoval s rodiči do Washingtonského ústavu Národního zdraví, kde byl zkoumán jeho zdravotní stav. Malého Jona  tyto výlety nesmírně těšily, protože jej vytáhly z jeho malého města a rozšířily mu obzory. A celou dobu pokračoval v kreslení.

Když mu bylo 10let, jeho rodiče se rozvedli a on se s matkou přestěhoval do Appleton, Wisc., kde navštěvoval běžnou základní školu. Wos byl tichý, sebepozorující student, většinou ignorovaný jeho spolužáky. Ale jeho nadání si všimli učitelé a podporovali jej. "Všechno ve škole pro mě bylo učením umění, věděl jsem, že mám v sobě mnohem víc umění než ostatní děti." 
V Appletonu byl spojen s nadací "Něco-si-přej" (Make-a-wish) a bylo mu splněno jeho přání - výlet do Disneylandu. Po návratu namaloval obrázek Popelčina hradu, který věnoval Appletonské poboče nadace k vánoční aukci. Obrázek vynesl pro nadaci velké peníze a následný novinový článek byl na titulní straně. Teď bylo jasné, že Wos je schopen malovat umění, které strhne diváky.

Po tomto úspěšném a medializovaném prvním prodeji byl Wos povzbuzen svými učiteli, aby vstoupil do mnoha malých uměleckých soutěží a přehlídek. Jeho práce byly prodávány a on začal hledat práci v oblasti umění. Po dokončení školy v roce 1999 přešel na Univerzitu v Torontu - obor umění.

Jak si vyvíjel svůj styl, maloval surrealistické obrazy Salvátora Dalího nebo dramatický realismus 17.století umělce Caravaggia. Oba tyto vlivy jsou evidentní v jeho autoportrétech. Aniž by to věděl, odpověděl na autoportrét Fridy Kahlo, když namaloval sám sebe v sádře.

Přestože jeho postižení ho odlišuje od ostatních studentů, od školy a koleje, osteogenesis imperfecta bylo nedílnou součástí jeho umění. "Umění je jedna z věcí, které mi pomohly k sebeúctě. Mohu říct, jsem v něčem opravdu dobrý. Moje umění a můj život jsou zcela zaměnitelné."

V květnu 2003 vložil Wos jeho vlastní akvarel-portrét - "Vnitřní sebepozorování" - do národní soutěže sponzorované VSA (dříve Velmi zvláštní umění) a Volkswagenem. Založil hoJean Kennedy Smith v roce 1974, VSA je mezinárodní neziskovou organizací, která se zabývá vytvářením prostředí a systému podpory pro lidi s různou schopnost podílet se na umění.

"Vnitřní sebepozorování" ukazuje, jak daleko Wos došel v jeho životě: Sedí na zemi, obličej odvrátil od diváka, zírajíc na typ krajiny Salvatora Dalího plné dlouhých kostí vyrůstajících ze země, a prázdný vozík. Tato zpráva se jeví tak, že byl vzkříšen nad sebe a ze svého zdravotního postižení a může se podívat zpátky na svůj život objektivně.

Mezi 14 dalšími finalisty, Wos vyhrál velkou cenu 10.000 dolarů a byl vystaven v New horizont galerii, ve programu uměleckého vzdělávání a obohacení Dětského Národního zdravotního centra ve Washingtonu. Teď to bylo jeho umění, ne jeho hendikep, co ho vzalo do Washingtonu. "Moje umění je výletech, které můžete podnikat, aniž byste kamkoliv šli." říká Wos.

Wosova hlavní cena byla následována mnoha dalšími oceněními a vyznamenáními. Od roku 2003 byla jeho práce vystavena na mnoha výstavácha sólových přehlídkách. V roce 2005 dokončil Wos bakalářské studium ve výtvarném umění - malba, kresba a socha. Jeho cesta na objevů má zajištěnou jistotu. Je to pozitivní, že může dělat to, co chce dělat - v rámci svého zdravotního postižení. Od jeho raných kreseb má zvládnuto olejové a akrylové barvy, vitráže, tvorbu korálků, vodní barvy, sochařství z keramiky a bronzu. Jeho oblíbené médium je sklo: "Mám rád všechna skla. Jsou křehká, perfektní a krásná zároveň." Jeho vitráže oken a lamová stínítka následují tradici umění a řemesla Louise C. Tiffany.

Dnes je Wos prezident Oshkosh's Jambalaya Uměleckého družstva, které je  pro umělce místem shromažďování a sdílení inspirace. Většina z jejích členů, University of Wisconsin, Oshkosh absolventů, zobrazuje širokou škálu uměleckých výrazu: malířství, sochařství, keramiky, šperků, hereckého umění a poezie. Stejně jako umělecké výměny, Jambalaya také poskytuje členům základy, aby se stali samostatnými.

"Chceme být místem pro ty, kdo chtějí zkušenost, nebo se snaží dostat do světa umění." říká Wos. Skutečnost, že si nedávno koupil domů dokazuje, že úspěšně se jeho umění dostalo do podniků.

"Užívám umění k prozkoumání a smyslu mého života a mé osobní identity." říká Wos. "Věc, ve kterou doufám je, že lidé si z mého umění uvědomí skutečnost, že si můžeme vytvářet vlastní realitu, a můžeme ji vytvořit buď pozitivní nebo negativní."

 

 

https://www.wosart.com/home.htm