Blesk.cz a nový vozík pro OI maminku Petru Hurtovou

04.10.2009 14:35

22.09.2009  05:00 Blesk.cz

Petra Hurtová (23) je mladou maminkou vytouženého a vymodleného syna Viktora (13 měsíců). Doktoři jí velkou šanci otěhotnět nedávali.

 

To pro její vzácnou genetickou nemoc, při které se její kosti lámou jako třísky. Do 23 let už utrpěla neuvěřitelných 58 zlomenin a má za sebou 48 ortopedických operací! Ona sice trpí, ale s dítětem to nakonec dopadlo dobře.

Osteogenesis imperfecta. Genetická nemoc, která způsobuje abnormální křehkost a řídnutí kostí. Petra Hurtová kvůli této nemoci strávila velkou část svého života po nemocnicích a léčebnách. Od svých pěti let je upoutána na invalidní vozík. „Nejhorší to bylo v pubertě. Stačilo, abych se špatně pohnula, nebo se trochu bouchla a další zlomenina byla na světě,“ vypráví Petra.

Za poslední čtyři roky se jí ale nic nezlomilo! Proto se odhodlala mít dítě. Malý Viktor přes prognózy lékařů, kteří byli proti Petřinu těhotenství, zatím stejnou nemocí netrpí. Podle statistik je přitom ohroženo až 50% potomků lidí s touto chorobou.

„Nyní mám ale Viktora a ráda bych mu i přes mé omezené možnosti poskytla co nejlepší péči,“ pokračovala. Jejím velkým přáním je proto mechanický vozík za 125 tisíc korun. Necelých padesát tisíc hradí pojišťovna, zbytek si ale musí sehnat sama.

„S tím mechanickým se ale nedá vůbec porovnávat. Není pro aktivní lidi a já být aktivní potřebuji. Viktor je stále pohyblivější a já mu na obyčejném vozíku nestačím. Z mateřské a invalidního důchodu na speciální našetřím tak za pět let,“ řekla Blesku Petra Hurtová. Kvůli Viktorovi i sobě doufá, že se jí sen splní co nejdříve,“ dodala na závěr.

 

Osteogenesis imperfecta: Trpí tím pět lidí ze sta tisíc

● Osteogenesis imperfecta je vrozené onemocnění, které způsobuje křehkost kostí

● Za nemoc může špatná tvorba kolagenu. Je obsažen v mezibuněčné hmotě, vytváří vlákna a drží tělo ´pohromadě´

● Tímto onemocněním trpí maximálně pět lidí na sto tisíc obyvatel

● Choroba se nedá zcela léčit léky. Jen zmírnit operacemi a tělo napravovat rehabilitacemi

Autor: Ondřej Čermák
 
24.09.2009  05:00
Díky Blesku přišla pomoc! Pan Oldřich jí daroval 74 000 na vozík!
 
 

Čtenáři Blesku opět dokázali pomoct… Blesk v úterý ukázal příběh Petry Hurtové (23), která za život prodělala 48 operací a měla 58 zlomenin. Potřebuje speciální vozík, na který jí ale chybělo 74 tisíc! Ozval se i dárce, který chtěl celou chybějící částku zaplatit. A už včera Oldřich Máj (44) peníze na doplatek Petře předal! A co na to říká Petra? „Pan Oldřich je můj anděl strážný,“ nemohla tomu uvěřit!

Petra Hurtová z Ralska trpí vzácnou genetickou chorobou Osteogenesis imperfecta je nemoc, která způsobuje abnormální křehkost a řídnutí kostí. I přes 58 zlomenin a 48 prodělaných operací se však pokusila mít dítě.

Třináctiměsíční Viktor stejnou nemocí naštěstí netrpí a má se čile k světu. Ovšem péče o batole je dost složitá, a proto si Petra přála speciální aktivní vozíček. Ten však stojí přes 123 tisíc korun a pojišťovna hradí jen necelých 50 tisíc.

 

Díky článku v Blesku se však objevil štědrý dárce! Podnikatele Oldřicha Máje (44) z Prahy-Petřin příběh zaujal. „Sám mám čtyřletého syna, a tak jsem prostě chtěl Petře a jejímu Viktorovi nějak ten život zjednodušit,“ řekl Blesku. Rozhodně nejde o jeho první pomoc potřebným. „Říkám si, že když dal Bůh někomu možnost vydělávat a jiným ne, tak bych se měl podělit,“ dodal.

Petra je nadšená. „Nevěřila jsem, že by mi někdo takovou částku dal. Doufala jsem, že se díky Blesku třeba několik čtenářů složí po pětistovce a trošku přispějí, ale tohle? Pan Oldřich je můj anděl strážný,“ řekla, když dorazila do Prahy do firmy, která se zabývá prodejem potřeb pro invalidy.

V čem je vozík lepší? „Jde o mechanický aktivní vozíček, který je díky lehkosti jednoduše manipulovatelný a rozhodně pomůže zvládnout i péči o dítě,“ vysvětlila obchodní asistentka firmy Dana Husníková.

Autor: Veronika Pukačová

 

Petra Hurtová je aktuálně nejlepší českou i evropskou handbikerkou. Čtěte o ní více zde